วันจันทร์ที่ 7 กันยายน พ.ศ. 2558

บิดาแห่งบะหมี่กึ่งสำเร็จรูป โมโมฟุกุ อันโด


บิดาแห่งบะหมี่กึ่งสำเร็จรูป โมโมฟุกุ อันโด


โมโมฟุกุ อันโดะเกิดเมื่อ 5 มีนาคม 1910 โมโมฟุกุเป็นผู้ก่อตั้งบริษัทบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปนิชชิน และก่อตั้งมูลนิธิอันโดะ


 
โมโมกุฟุ อันโด
โมโมฟุกุ อันโด
 
          Momofuku Ando was born on March 5, 1910. He established Nissin Food Products and founded the Ando Foundation.
 
          In 1958, Momofuku invented Chicken Ramen, the world’s first instant ramen, creating the instant ramen industry. In 1971, he invented Cup Noodles, the world’s first ramen served in a cup. Along with serving as the CEO and chairman of Nissin Food Products, Momofuku contributed to building the instant ramen industry as chairman of the Japan Instant Food Industry Association and as chairman of the World Instant Noodles Association. Dedicated to the healthy education of young people, in 1983, he used funds from his personal fortune to establish the Ando Foundation.
 
          ในปี 1958 โมโมฟุกุได้คิดค้นบะหมี่กึ่งสำเร็จรสไก่ ซึ่งเป็นบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปเจ้าแรกในโลกซึ่งผลิตในโรงงานของเขาเอง ในปี 1971 โมโมฟุกุได้คิดค้นบะหมี่ถ้วย และนี่ก็เป็นครั้งแรกของโลกที่มีการกินบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปในถ้วย พร้อมกับรับตำแหน่งผู้บริหารภายในบริษัท และคณะกรรมการอาหารสำเร็จรูปของญี่ปุ่นอีกด้วย มูลนิธิอันโดะยังมุ่งมั่นให้การศึกษาที่ดีต่อสุขภาพของคนหนุ่มสาวในปี 1983 โดยเสียสละเงินส่วนตัวสนับสนุนมูลนิธิ
 
รูปปั้นของโมโมฟุกุ อันโด
รูปปั้นของโมโมฟุกุ อันโด
 
          Momofuku Ando dedicated his entire life to thinking about food in new and creative ways. Throughout his 96 years, his practiced creative thinking and never quit until he achieved his goal.
 
          โมโมฟุกุ อันโดะทุ่มเทชีวิตเขาทั้งหมดให้กับอาหารในรูปแบบใหม่และความคิดสร้างสรรค์ ตลอด 96 ปีที่ผ่านมาของเขา เขาได้ฝึกฝนในด้านความคิดสร้างสรรค์ และเขาจะไม่เลิกจนกว่าที่เขาจะประสบผลสำเร็จ
 
First Invention: Chicken Ramen (1958)
 
สิ่งประดิษฐ์แรก “บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปรสไก่”
สิ่งประดิษฐ์แรก “บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปรสไก่”
 
          In a little shed behind his home in the town of Ikeda, Osaka Prefecture, Momofuku started work on an invention for quickly making ramen at home by just adding hot water. He worked alone, sleeping only four hours a night and without a day off for an entire year. Chicken Ramen, the product of many trial and error experiments, was dubbed “magic ramen” and became an instant popular sensation.
 
          ในเพิงเล็ก ๆ หลังบ้านเขาในเมืองอิเคดะ จังหวัดโอซาก้านั้น โมโมกุฟุได้รีบเริ่มทำสิ่งประดิษฐ์นั่นก็คือราเม็งที่สามารถทำได้กินที่บ้านได้เพียงแค่เติมน้ำ เขาทำงานตามลำพัง นอนเพียง 4 ชั่วโมงต่อวัน โดยที่ไม่มีวันหยุดเลย ราเมนรสไก่เป็นสินค้าที่เกิดมาจากการทดลองหลายครั้ง และผิดพลาดนับครั้งไม่ถ้วน จนกลายเป็นราเมนวิเศษ และกลายเป็นที่นิยมในที่สุด 
 
Second Invention: CUPNOODLES (1971)
 
สิ่งประดิษฐ์ชิ้นที่สอง “บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปแบบถ้วย”
สิ่งประดิษฐ์ชิ้นที่สอง “บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปแบบถ้วย”
 
          On a fact finding trip to America, Momofuku observes supermarket managers breaking up Chicken Ramen noodles, putting them in a cup, pouring in hot water, and then eating them with a fork. It was then that Momofuku realized that moving past conceptions about how we eat was the key to making instant ramen a global food. By bringing together all sorts of wisdom and innovative ideas, CUPNOODLES transformed “made in Japan” instant ramen into a global food.
 
          ข้อเท็จจริงนี้เกิดขึ้นเมื่อตอนที่เขาไปยังประอเมริกา โมโมกุฟุได้ไปสังเกตุการณ์แล้วพบว่าผู้จัดการซุปเปอร์มาร์เก็ตได้หักบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปรสไก่ลงในถ้วย เทน้ำร้อน และกินมันด้วยส้อม นั่นจึงเป็นเหตุที่ทำให้โมโมฟุกุได้ตระหนักถึงและไขได้ว่าจะทำอย่างไรให้บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปของเขานั้นเป็นอาหารของคนทั้งโลก ด้วยการระดมปัญญาช่วยกันคิดค้นบะหมี่ถ้วย จึงทำให้บะหมี่ถ้วยกลายเป็นอาหารของคนทั้งโลก
 

Third Invention: Space Ramen (2005)
 
สิ่งประดิษฐ์ชิ้นที่สาม “บะหมี่อวกาศ”
สิ่งประดิษฐ์ชิ้นที่สาม “บะหมี่อวกาศ”
 
          Pursuing his long held dream to invent a ramen that can be eaten in space, Momofuku started work on Space Ramen. Along with applying various techniques for eating in weightless environments, Space Ramen is based on the hot oil instant drying method that Momofuku invented in 1958. With Space Ramen, Momofuku’s creative thinking transcended the bounds of ear
 
          เขาได้ไล่ตามฝันนี้มานานโดยการคิดค้นบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปที่กินแม้ในอวกาศ โมโมกุฟุได้เริ่มทำบะหมี่อวกาศ พร้อมกับใช้เทคนิคต่าง ๆ สำหรับการรับประทานอาหารในสภาวะไร้น้ำหนัก บะหมี่อวกาศจะขึ้นอยู่กับความร้อนของน้ำมัน การอบแห้ง ที่โมโมฟุกุคิดค้นขึ้นในปี 1958 ด้วยที่บะหมี่อวกาศที่โมโมกุฟุคิดค้นขึ้นได้เข้าข่ายอาหารที่สามารถรับประทานได้แม้อยู่ในอวกาศ


เที่ยวญี่ปุ่นไปกับเรา




ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น